La Facultat de Turisme i Geografia celebra els 10 anys dels estudis universitaris de turisme a la Universitat Rovira i Virgili

La Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili ha iniciat avui un any de celebracions per commemorar els 10 anys dels estudis universitaris de turisme a la URV coincidint amb la inauguració del curs acadèmic 2012-2013 que ha tingut lloc aquest matí a Vila-seca. Salvador Anton, degà de la Facultat de Turisme i Geografia, ha indicat que la celebració del desè aniversari es tancarà en la inauguració del curs vinent, quan també es posarà en marxa el nou edifici d’ampliació de la Facultat del que es va col·locar la primera pedra fa uns mesos.

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, ha reconegut a la facultat la feina feta, primer com a Escola Universitària de Turisme i Oci i ara com a Facultat de Turisme i Geografia, ja que és un recorregut d’èxit. Alhora que ha volgut mostrar el seu reconeixement al departament de Geografia juntament amb altres vuit departaments més que amb diferents matèries contribueixen en la formació dels graduats d’aquest centre. I no ha oblidat a l’Ajuntament de Vila-seca, que hi ha apostat des del primer dia, així com la llavor que va suposar la Fundació d’Estudis Turístics Costa Daurada l’any 1998, on es va crear la confiança suficient entre el sector turístic i la universitat i va facilitar que hi hagués aquests estudis universitaris.

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, ha manifestat estar molt feliç per aquesta celebració i ha assenyalat que es tracta d’un recorregut curt però que ha generat un servei i un balanç gran. Com ha mostra ha indicat les obres d’ampliació de la facultat, comentant que 10 anys després el centre ja s’ha fet petit i creix, en el que és un moment de dinamisme. Finalment, ha destacat que el món privat ha tirat endavant els últims anys inversions i iniciatives que donen sentit al servei de formació que té aquesta facultat.

Salvador Anton ha destacat també el recolzament continuat de l’Ajuntament de Vila-seca als estudis de turisme així com la col·laboració de les desenes d’empreses del sector que ofereixen pràctiques als alumnes. A més, ha facilitat algunes dades sobre els estudis universitaris de turisme a la URV, en els que han passat 742 alumnes per les aules. D’aquests, els alumnes de grau i de diplomatura han provingut de fins a 35 països, el que indica, segons el degà, la capacitat de projecció internacional d’aquests estudis, i en el cas del màster han provingut de 22 països diferents, amb un total d’alumnes amb 41 passaports diferents a més de l’espanyol. També en aquest període, fins a 85 alumnes han participat en programes d’intercanvi internacionals amb universitats de 12 països.

La majoria dels alumnes que han acabat els estudis s’han situat en l’àmbit del turisme i només un terç treballen en camps no relacionats. Segons dades de 2007, el 63% dels alumnes troben feina en acabar la carrera –encara que ara pot haver canviat per la situació de crisi- i una quarta part troben feina en una activitat relacionada amb les pràctiques realitzades durant la carrera.

Actualment hi ha a la facultat uns 450 alumnes aproximadament cursant els dos graus, dos màsters i el doctorat en Turisme i Oci que s’ofereixen. Respecte al doctorat que s’està desenvolupant, es compta amb 19 inscrits i enguany hi haurà els primers doctors en Turisme i Oci. D’altra banda, recentment s’ha desenvolupat el doctorat en canvi climàtic que es fa a les Terres de l’Ebre.

Salvador Anton ha explicat que és amb motiu de celebrar aquests deu anys, una història curta però d’expansió, que aquest any el protagonisme de la celebració de la inauguració del curs acadèmic ha estat dels estudiants. Els parlaments han estat a càrrec de dues ex estudiants; Mireia Guim de la promoció 2010-2011 del Màster de Tècniques d’Anàlisi i Innovació Turisítica, i Cinta Sanz, de la promoció 2004-2007 de la diplomatura de Turisme (Campus Terres de l’Ebre); i de dos alumnes actuals, Xavier Delclòs, del grau de Geografia i Ordenació del Territori, i Alexandra Ochoa, del màster de Tècniques d’Anàlisi i Innovació Turística.

Finalment s’ha realitzat un reconeixement de dues persones que han treballat des de sempre a l’Escola Universitària i ara Facultat. Es tracta de la cap de secretaria, M. Pilar Salvany, i de la cap de consergeria, Catalina Herrera, que han rebut una placa de reconeixement.

Celebració de 10 anys dels estudis universitaris de turisme a la URV

En el primer acte celebrat avui, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha lliurat un diploma acreditatiu a l’alumne que ha guanyat el concurs del logotip de celebració d’aquests 10 anys dels estudis de turisme al que s’havien presentat 14 propostes. Es tracta de Daniel Marcelo Martí, alumne d’arquitectura, que ha guanyat amb el projecte ‘Birthday Trip’, un disseny que segons les seves paraules s’ha estructurat com si fos un joc del Tangram i que integra els principals sistemes de transport del món del turisme: aquàtic, terrestre i aeri.

D’altra banda, s’han posat en marxa tres canals per poder participar en aquesta celebració a través de les xarxes socials a Facebook, Twitter i Youtube, que s’han creat gràcies a la col·laboració d’un ex alumne de la primera promoció de Turisme, Josep Rodrigo, actual director de l’Hotel Corona de Tortosa. El canal de Youtube recollirà les experiències dels antics i actuals alumnes dels estudis universitaris de turisme.

Facebook: ca-es.facebook.com/10anysturisme
Youtube: www.youtube.com/user/10anysturisme
Twitter: @10anysturisme

A més s’ha anunciat que la propera primavera tindrà lloc una ‘social party’ amb els estudiants, les empreses col·laboradores i el personal d’educació i serveis de tots aquests anys.