Potenciació de la Ruta del Paisatge dels Genis a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, projecte ERNEST

La ruta El Paisatge dels Genis integra actius de quatre municipis de les comarques de Tarragona, Horta de Sant Joan, Mont-roig del Camp, Reus i el Vendrell, vinculats a quatre genis universals, Picasso, Miró, Gaudí i Pau Casals, respectivament. Tanmateix el valor dels genis pot incloure un protagonisme més destacat dels paisatges, tant dels quatre municipis com d’altres indrets de les comarques tarragonines.

Amb aquest enfocament, el Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l’Oci de les Comarques de Tarragona i l’empresa de sostenibilitat ambiental Adhoc han compartit metodologies d’anàlisi i valorització patrimonial amb la destinació italiana de Forte dei Marmi i la consultora ICS en el marc d’un projecte europeu ERNEST. L’objectiu ha estat reforçar la valorització del patrimoni cultural com a element diversificador de l’ús del territori i com actiu desestacionalitzador.

A Costa Daurada i Terres de l’Ebre el projecte s’ha centrat en la identificació del valor del paisatge amb l’obra dels quatre genis, estructurant quatre eixos motors que han de vertebrar itineraris d’interpretació a l’entorn dels quatre municipis nodals. Aquests eixos, suma de valors tangibles i intangibles del territori, són: la llum mediterrània, la natura supervivent, l’esforç i l’enginy de la gent i el valor de la tradició.

El projecte ha identificat amb diferent rang d’importància altres enclavaments que, vinculats als genis, poden valoritzar-se i vincular-se a la ruta, i que, d’aquesta manera, densificarien l’actiu turístic.

El projecte ha definit un pla d’acció que incorpora, a més, la integració d’esdeveniments culturals com una forma de generar focalitzacions temporals vinculades a la ruta. Ha concretat la necessitat de consolidar un instrument de gestió que permeti augmentar la dinamització turística de la ruta, i ha validat i reforçat els continguts del pla de comunicació dissenyat per a la ruta El Paisatge dels Genis.

L'Oficina Tècnica del Paisatge dels Genis té la seva seu al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci a Vila-seca.