La Terra Alta potencia l'enoturisme

 

Presentació del Pla Director de l'Enoturisme a la Terra Alta, al Consell ComarcalEl passat dimarts, 17 de juliol, es va presentar a Gandesa el Pla Director de l’Enoturisme de la Terra Alta, a la seu del Consell Comarcal. L’acte va ser presidit pel president del Consell Comarcal, Carles Luz, i hi van assistir diversos representants dels cellers de la DO Terra Alta, el seu president, i els presidents de les associacions de Turisme Rural i d’Hostaleria comarcals.

El Pla va ser presentat per Jaume Salvat, membre del Grup de Recerca d’Anàlisis Territorials i Estudis Turístics (GRATET) de la Universitat Rovira i Virgili, que serà l’encarregat de coordinar-ne la redacció. L’equip del GRATET s’ocupa del projecte després que el Consell Comarcal adjudiqués el Pla, el passat mes de juny, a la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV), essent subvencionat pels Serveis d'Ocupació de Catalunya, en el marc 'Treball a les 7 comarques', i cofinançat pel Fons Social Europeu.

En el mateix acte es va presentar el projecte 'Caracterització de la Garnatxa Blanca a la Terra Alta', que desenvolupa el Grup de Recerca Viti Vini, dirigit per la Dra. Montserrat Nadal i també pertanyent a la URV. La gran presència a la comarca d’aquesta varietat de vinya constitueix un factor diferencial envers altres zones, motiu pel qual pot esdevenir un factor d’atracció per al turisme del vi.

La Terra Alta és una comarca amb gran tradició i pes del sector vitivinícola, el qual representa una part fonamental de la seva economia. Durant els últims anys a més, s’ha produït un increment en la qualitat i el corresponent reconeixement dels vins de la seva Denominació d’Origen. Aquesta millora en la qualitat del producte sobre el que ha de girar la proposta arriba en un moment idoni, i és que l’enoturisme és una activitat creixent en zones vitivinícoles d’arreu del món, que compta cada cop amb més adeptes, i que s’ha convertit en alguns casos en l’activitat turística més important de la destinació.

La comarca a més, disposa de recursos i atractius turístics molt importants, com són la Via Verda, el Parc Natural dels Ports i la xarxa de centres i museus de la Batalla de l’Ebre, entre altres; que han de suposar una oferta complementària important per a l’enoturisme, el qual no pot ser concebut únicament com la visita a cellers i la degustació del vi. Aquí esdevé clau la redacció d’un Pla Director, que ha de facilitar la participació dels agents turístics i els productors de vi per a la millora de l’oferta turística i la promoció del sector vitivinícola, millorant l’economia de tota la comarca.

Així doncs, el Pla Director de l’Enoturisme de la Terra Alta pretén erigir-se en una guia per al futur desenvolupament de l'activitat enoturística a la comarca, contribuint a la valorització dels productes agraris, creant nous actius turístics basats en la cultura del vi que generin ocupació, afavorint la cooperació entre ens públics i privats, dinamitzant i re equilibrant el territori, preservant alhora els paisatges i l'entorn.