El Fòrum CEICS comparteix la recerca en turisme des de múltiples disciplines

Benvinguda al Congrés de Turisme del Fòrum CEICS, celebrat a l'EUTO a Vila-secaLa primera jornada del Congrés de Turisme del Fòrum CEICS 'What's hot in Tourism specialization area' celebrada avui al subcampus Turisme del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) ha comptat amb la presència de diversos investigadors internacionals i amb uns 50 assistents a l'Escola Universitària de Turisme i Oci a Vila-seca.

L'objectiu del Congrés de Turisme és compartir les diferents visions de la recerca en turisme que actualment s'estan duent a terme a nivell internacional per tal de poder establir sinergies i ponts de col·laboració entre aquests investigadors i els organismes de recerca del CEICS. La primera taula de la jornada ha comptat amb les ponències de Frank Go, de la Rotterdam School of Management, Noam Shoval, de la Hebrew University of Jerusalem, i Robert Maitland, de la University of Westminster, que han plantejat les noves perspectives d'anàlisi transdisciplinars en ciències socials en matèria de turisme.

Frank Go ha plantejat la necessitat de renovar el turisme des de les arrels, des del coneixement de les característiques d'una regió per tal de poder treballar en la diferència i els models de negoci més adients. Ha destacat la necessitat d'establir xarxes en una societat que canvia a gran velocitat i que és mòbil.

Noam Shoval ha assenyalat la importància d'investigar per saber com els turistes usen les destinacions segons el seu pressupost espai-temps. I en aquest sentit ha explicat diversos projectes que ha realitzat en parcs temàtics com PortAventura en col•laboració amb la URV, o a Hong Kong i a Israel. S'ha centrat doncs en les recentment desenvolupades tecnologies de tracking i en les noves oportunitats que generen els smartphones.

Robert Maitland s'ha centrat en la necessitat de comptar amb ciutats explorables, a mida d'uns turistes que cada vegada tenen més informació i experiència. Ha posat sobre la taula conceptes com la co-creació per tal de renovar les ciutats tant per als turistes, com per als residents i els treballadors; la generació de zones creatives; la necessitat de connexió de les ciutats; i les ciutats 'capital' i la seva capacitat d'atracció.

Ponents participants a la taula de la tarda del Congrés de Turisme del Fòrum CEICSLa taula rodona celebrada a la tarda s'ha centrat en l'aplicació i la recerca en les tecnologies de la informació aplicades al turisme.

Hannes Werthner, de la Vienna University of Technology, s'ha centrat en la Web com un ecosistema en continu creixement que ha canviat el món i que alhora és un mirall de la societat actual. Ha destacat que ens trobem en l'era del client integrador que participa i cocrea i al que hem de conèixer, ja sigui amb preguntes directes o a través d'observar les seves accions o el contingut que genera a la Web. A més, ha assegurat que la nova recerca del futur en ciències socials es podrà fer utilitzant les dades que qui ha públicament a la Web, sense haver de fer preguntes o qüestionaris per obtenir-les, del que ha posat diversos exemples de projectes que realitza el seu equip.

Finalment, Ron Lee, de la Florida International University, i Elisabeth Dominguez, de la Universidad de La Habana, han centrat la seva intervenció en les xarxes socials i els móns virtuals, com a eina per interactuar amb cultures diferents, per educar, per conèixer noves regions o destinacions i per interactuar amb altres persones. Han mostrat plataformes com Second Life o Twinity on s'interactua a través dels avatars .