El PCT de Turisme i Oci, seu de la quarta reunió del projecte ATTREG de la xarxa europea ESPON

Aquests dimecres i divendres se celebra al PCT de Turisme i Oci, al Campus de la URV a Vila-seca, el 4th TPG Meeting, la quarta reunió de seguiment del projecte europeu ‘Atractivitat de les regions i ciutats europees per a residents i visitants’ (‘Attractiveness of European regions and cities for residents and visitors’ ATTREG) amb la presència d’uns 25 assistents internacionals. Així mateix, dijous 27 d’octubre ha tingut lloc a les instal•lacions de l’Escola Universitària de Turisme i Oci al mateix campus el segon Workshop Internacional ATTREG.

Reunió de treball del projecte ATTREG ESPON al PCT de Turisme i Oci a Vila-secaLa reunió celebrada a Vila-seca aquesta setmana té com a objectiu posar en comú els casos d’estudi i l’evolució del projecte per part dels seus membres i iniciar la preparació de l’esborrany de l’Informe Final que es presentarà a principis de 2012.

A més hi ha tingut lloc el segon workshop internacional ‘Gestionant l’atractiu’ que ha tractat sobre els punts de vista dels polítics i gestors sobre la mobilització del capital territorial. L’acte principal del dijous ha estat una taula rodona amb representants de les regions que s’estudien i analitzen en el projecte ATTREG.

ESPON - ATTREG (‘Atractivitat de les regions i ciutats europees per a residents i visitants ) és un projecte cofinançat per la Unió Europea sol·licitat a la convocatòria de novembre de 2009 del programa ESPON (European Observation Netword Territorial Development and Cohesion). És liderat per la Universitat Rovira i Virgili i coordinat per Antonio Russo, i inclou vuit centres europeus de recerca entre els quals hi ha la Universitat Catòlica de Leuven, la Universitat de West England, la Universitat Ca’Foscari de Venència, la Universitat de Coimbra, la Universitat de Ljubljana, el Consell Nacional de la Recerca de Polònia i dos centres privats, l’holandès EURICUR i el danès CTD.

El projecte, que té una duració de dos anys des de la seva aprovació l’1 d’abril de 2010, implica diversos integrants del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.

L’objectiu d’aquest projecte de recerca és l’anàlisi de la capacitat d’atracció de ciutats i regions a Europa i la integració del concepte d’atractivitat a la caixa d’eines de la política territorial d’Europa. L’enfocament principal del projecte es troba en els avantatges potencials que caracteritzen els llocs europeus en el que es refereix a capacitat d’atracció d’una àmplia gamma d’actors socials i econòmics que poden aportar un desenvolupament local sostenible, i les formes mitjançant aquests factors poden ser mobilitzats contribuint a la creació de noves trajectòries de desenvolupament per al territori europeu.

En primer lloc, ATTREG afronta el desafiament de desenvolupar una base conceptual consensuada d’atractivitat i de com aquesta pot revertir en els objectius de competitivitat i cohesió de les ciutats i regions europees, com assumeixen diversos documents polítics de la Unió Europea.  En segon lloc, se centra en els punts de força dels llocs en quant al seu atractiu i la seva mobilització, segons tipologies espacials diferents. 

 Finalment, el projecte analitza l’evolució de l’atractiu de les regions europees de cara als principals escenaris de desenvolupament socioeconòmic i tecnològic de la Unió Europea i dóna unes directrius per orientar la política territorial europea pel que respecta a aspectes relacionats amb la qualitat dels llocs i la mobilitat. En particular, el projecte ATTREG se centra en la necessitat d’identificar perspectives i tendències a la llum de les agendes de Lisboa i Göteborg i de la Política de Cohesió.

El pressupost total del projecte ATTREG és d’aproximadament 840.000 euros.