La Costa Daurada encara la temporada turística del 2018 amb incertesa

19 01 2018

FITUR -Fira Internacional de Turisme- és l’escenari d’una de les principals convocatòries del sector turístic que es duu a terme aquests dies a Madrid, on la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), conjuntament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vilaseca, la Pineda, ha presentat les dades turístiques de l'any 2017 i ha fet la seva previsió per a enguany.

Sobre el 2017, tal com es va preveure, cal dir que ha estat un any rècord amb gairebé 6 milions de visitants a la província de Tarragona i més de 22,2 milions de pernoctacions, la qual cosa ha representat un increment del 5% respecte de l'any 2016. Aquestes són algunes de les dades aportades per la FEHT, un cop publicat l'informe de l'any turístic 2017 elaborat per l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Per a aquest, 2018 segons Eduard Farriol, president de la FEHT, "ens enfrontarem, com a sector, a un mercat que es veurà afectat per diferents factors d'entorn molt significatius: la irrupció d'ofertes extremadament competitives de destinacions com Turquia, Tunísia o Egipte, la inestabilitat política al nostre territori, els canvis profunds -per exemple, el Brexit- en mercats estratègicament clau per a nosaltres, com el britànic, etc." Així doncs, per tal de fer front a aquests factors, des de la FEHT i el sector públic, seguiran apostant per la promoció de la destinació, tant en l'àmbit nacional com l'internacional.

La FEHT, conjuntament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, faran un esforç important per promocionar nacionalment i internacionalment la Costa Daurada, tant els seus atractius com els establiments d'allotjament, durant el 2018.

L'esdeveniment més destacat es produirà al maig. S’ha programat un viatge on uns 200 agents de viatge de tot l’Estat visitaran i descobriran d'una forma diferent la Costa Daurada durant un cap de setmana per conèixer-la de primera mà i, així, posteriorment poder-la recomanar als seus clients. Es preveu que els visitants experimentin, tant en visites culturals, gastronòmiques o d'oci a través de diferents atractius de la zona i que també visitin per terra i mar les poblacions més turístiques com Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Properament, es donaran a conèixer més detalls sobre
aquest esdeveniment que no s'ha fet mai amb aquest format a la Costa Daurada.

A més, empresaris i sector públic, conjuntament, també participaran en diferents fires internacionals, presentacions a touroperadors i agents de viatges i workshops professionals a França, Alemanya, Regne Unit, Irlanda, estats bàltics, Rússia i d'altres països de l'Europa de l'Est, com Ucraïna o Bielorússia. Per aquest 2018, també s'introduiran les formacions sobre la Costa Daurada a través d'e-learning a professionals de touroperadors i agents de viatge de diferents països europeus.

Farriol, assumeix que "per seguir creixent, cal que continuem apostant per la promoció conjunta amb el sector públic de la nostra destinació, però, a més, cal que innovem; per això, enguany, tenim diverses novetats també en els formats de promoció turística".

Enguany, tant els establiments hotelers, com els apartaments i els càmpings de la Costa Daurada, així com els municipis de Salou, Cambrils i Vila-seca seguiran invertint per millorar les seves instal·lacions, la qualitat i els serveis que ofereixen als visitants.

Finalment, un cop tancat l'any turístic, s'ha confirmat que el 2017 ha estat un any beneficiós per al sector a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. Així, s'ha produït un augment de les pernoctacions als establiments reglats -hotels, apartaments turístics i càmpings- d'un 5% respecte al 2016. En total, les pernoctacions turístiques realitzades a la província han estat de 22.225.027 d'un total de 5.959.530 turistes que han visitat la zona al llarg de l’any, basant-se en les dades de l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, amb seu a Vila-seca. Més concretament, a la Costa Daurada, per primer cop s'han superat els 20,6 milions de pernoctacions amb un creixement de 5% respecte de l'any anterior. Als municipis que reben més turistes, els del centre de la Costa Daurada, és a dir, Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, l'augment també ha estat del 5% i s'ha arribat als 12,1 milions de pernoctacions. 

Per mercats, els estudis mostren que l'espanyol segueix sent el mercat més important de la Costa Daurada.

Finalment, l'ocupació mitjana anual del sector turístic de la Costa Daurada ha estat d'un 58,4%, la qual cosa representa un augment d'1,6% punts respecte al 2016. La mitjana de pernoctacions de cada visitant s'ha mantingut en les 3,8 nits d’estada. Eduard Farriol ha conclòs que "veníem d'un any 2016 molt bo i el 2017 també ha estat satisfactori, sobretot perquè ha estat molt complicat pels imprevistos que hem patit, com per exemple, la pujada sobtada a la taxa turística als apartaments turístics; la turismefòbia; el continu creixement de l'allotjament turístic il·legal i no reglat; els
atemptats; la inestabilitat política..." El president de la FEHT afirma que "tots els esforços en promoció i les inversions per millorar l'oferta d'allotjament i per oferir nous productes i serveis segueixen donant els seus fruits."

PCT - Parc Científic i Tecnològic Turisme i Oci

PCT - Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya
C/ Joanot Martorell, 15; 43480 Vila-seca (Tarragona)
T +34 977 394 871
F +34 977 395 502
info@pct-turisme.cat

Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament Regional