Experts internacionals debaten a la URV sobre com el turisme transforma els territoris i les destinacions

17 10 2017

Durant els propers dies 18 a 21 d’octubre, experts internacionals del sector turístic es trobaran a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca en el simposi "Tourism Shaping Places. Mobilities and Tourism Destination Evolution. Assistents de dinou països de tots els continents bescanviaran anàlisis crítiques sobre models turístics emergents en un escenari de canvi global, així com propostes de millora en el desenvolupament turístic sostenible.

/L’esdeveniment organitzat pel grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili juntament amb l’Unió Geogràfica Internacional (IGU), compta amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, de l'equip de Turisme i Sostenibilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

En el context de la vida contemporània, el turisme ja no es pot entendre de manera binària: ser a casa o a l’estranger, viatjar per feina o per plaer, ser l’anfitrió o l’hoste. En un mapa del món constantment marcat per un seguit de connexions i desconnexions canviants, la “mobilitat dels esdeveniments” té repercussions socials, polítiques i econòmiques. Un dels ponents destacats de la jornada, Kevin Hannam professor de Mobilitats del Turisme a la Middlesex University de Dubai, estudia aquests fenòmens com a un procés de trauma, transformació i transició. Hannam ha descrit casos on un esdeveniment geopolític s’utilitza per a revitalitzar el turisme a través d’un relat utòpic, i d’altres on ha suposat una redistribució de les fronteres que comporta un replantejament dels espais i d’una governança múltiple.

Un cop patits els efectes negatius de les estratègies de turisme industrials, les economies alternatives s’han introduït en el sector turístic aparentment en un marc més plural i socialment més just. Durant dècades les principals destinacions han vist deteriorar-se la seva comunitat local, augmentant les desigualtats socials i transformant barris residencials en urbanitzacions turístiques estèrils. Davant d’això, les plataformes d’economia col·laborativa es presentaven com una eina revitalitzadora de les comunitats locals. En canvi, s’incrementen les crítiques que assenyalen aquestes iniciatives com a disfresses per a models de negoci capitalista neoliberal que tindran conseqüències imprevisibles. Degut a aquesta controvèrsia, la també ponent convidada Szilvia Gyimóthy, cap de la Unitat de Turisme al Departament de Cultura i Estudis Globals de l’Aalborg University de Dinamarca, insisteix en la necessitat d’una recerca objectiva que desveli les paradoxes de l’economia col·laborativa en diferents contexts, i alhora serveixi per a promoure un futur més inclusiu i sostenible a les destinacions estudiades.

Els complexos turístics tenen elements en comú amb una àrea urbana i per tant es poden adreçar des de conceptes com la densitat, la centralitat, la diversitat i els espais públics. Tot i que habitualment considerem aquest model turístic com a entitat artificial aïllada del seu context històric i sociocultural, el professor Mathis Stock argumentarà en la seva ponència que es poden desenvolupar d’una forma similar a com es fa amb una urbanització. El responsable del grup Cultures i Natures del Turisme de l’Institut de Geografia i Sostenibilitat a la Universitat de Lausane, Suïssa, descriu els llocs turístics com a noves formes d’urbanisme diferents de les ciutats. Proposa, a més, un model dinàmic de desenvolupament de llocs turístics que tingui en compte els canvis locals i globals de l’entorn, enlloc de ser totalment depenent del turisme global.

A més, els participants realitzaran una visita de camp a diversos barris de Barcelona, acompanyats d'experts locals.

Projecte MOVETUR

L’esdeveniment organitzat pel grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) del Departament de Geografia juntament amb la Unió Geogràfica Internacional (IGU), s’emmarca dins el projecte europeu MOVETUR, que estudia com els canvis en els patrons de mobilitat global estan transformant les destinacions turístiques i que està finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i la Unió Europea. Compta amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, de l'equip de Turisme i Sostenibilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

La Unió Geogràfica Internacional (IGU) és una organització professional internacional que es dedica al desenvolupament de l’àmbit de la Geografia a través de la coordinació de la recerca i la docència en tots els països del món.

PROGRAMA

Seminari 'Mobilities and Bodies at Play'

El simposi “Tourism Shaping Places. Mobilities and tourism destination evolution” coincideix durant la mateixa setmana i al mateix lloc amb un altre esdeveniment previ, també organitzat pel GRATET: “Mobilities and Bodies at Play”, que serà la primera trobada del recentment creat grup d’interès especial Espai, Lloc, Mobilitats en Turisme de l’ATLAS (Associació per a l’Educació i Recerca en Turisme i Oci) integrat per 189 membres de 62 països del món. Una vintena d’investigadors parlaran sobre noves tecnologies i mètodes per a estudiar la mobilitat de les persones en aspectes com la gentrificació urbana, sociecosistemes insulars, visitants a museus, turisme de l’esport, de la natura o dels guetos (slum tourism). Dimitri Ioannides, de la Mid Sweden University, obrirà la sessió amb una xerrada que estarà disponible en format webinar, una crítica a la turistificació de ciutats com Venècia o Barcelona i la “immobilitat” que pot generar en la població resident la mobilitat dels visitants.

PCT - Parc Científic i Tecnològic Turisme i Oci

PCT - Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya
C/ Joanot Martorell, 15; 43480 Vila-seca (Tarragona)
T +34 977 394 871
F +34 977 395 502
info@pct-turisme.cat

Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament Regional