Turisme gastronòmic a la Costa Daurada, una mostra de la cuina local al món

07 07 2017

“La cuina és el paisatge posat a la cassola”, deia l'escriptor Josep Pla, una frase que podria sintetitzar, de forma magistral, la gènesi de la gastronomia, si parlem de forma metafòrica.

El paisatge rei de la Costa Daurada és el mar, amb el peix i el marisc com a protagonistes. Si volem anar més enllà i parlar no tan sols de cuina, sinó de turisme gastronòmic, direm que es tracta d'un sector d'activitat econòmica diferenciat que estimula les economies locals i contribueix també a la 
desestacionalització de la temporada estival.

Els municipis del centre de la Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca treballen de valent per aquesta causa, de manera que les tres destinacions compten amb un extens calendari gastronòmic anual que té també com a objectiu promocionar la cuina local entre els habitants i els turistes. Amb aquest propòsit, s’organitzen multitud de jornades per mostrar la riquesa culinària i enològica de la zona.

Cambrils, per exemple, principal referent de la cultura gastronòmica de la Costa Daurada, es realitzen congressos i jornades específiques per promoure productes com el peix fresc i el marisc, així com els principals productes hortofructícoles i l’oli d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, que, en els darrers anys, ha obtingut premis per ser considerat com el millor d’Espanya en la seva categoria d’afruitats madurs.

La vila marinera compta amb més de 150 establiments de restauració, on la cuina tradicional hi és la protagonista, però la innovació també hi juga un paper destacat. En aquest sentit, cal dir que la pedrera de nous professionals prové del relleu generacional que s’està produint en molts restaurants i també, en gran mesura, de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, centre fundat el 1983.

De la mà dels prestigiosos xefs i restauradors com Joan Bosch -restaurant Can Bosch- i Diego Campos -restaurant Rincón de Diego- la vila de Cambrils es
presenta al món avalada per dues Estrelles Michelin, que premien la qualitat, la creativitat i el servei a la cuina.

Molts restauradors cambrilencs formen part de la marca Cuina Catalana, un símbol que identifica la gastronomia tradicional que s’elabora a Catalunya, creat el 2010. I d’altres estan acreditats com a Establiments d’Alimentació Mediterrània, és a dir, són promotors d’aquest tipus d’alimentació com a model saludable en l’entorn de la restauració col·lectiva. A més, Turisme de Cambrils és membre del Club de Turisme Gastronòmic i de Saborea España.

Pel que fa a Salou, els darrers anys, ha viscut una forta embranzida per promoure la completa i variada oferta de restauració del municipi, que compta amb 220 establiments, algun d'ells reconeguts, com poden ser La Goleta, El Castillo de Javier, La Morera, Deliranto... A més, també s'han introduït experiències culinàries innovadores com un "table mapping" al restaurant Cook&Travel. Es tracta d'una vivència sensorial que barreja l'impacte dels sentits, amb la unió de l'art gastronòmic i l'art audiovisual.

Al llarg de l’any, Salou acull diversos esdeveniments gastronòmics que esdevenen un veritable èxit de convocatòria, atraient la visita de milers de visitants. El primer és la Fira Sabor Salou, al maig, un certamen que té com a teló de fons el Passeig Jaume I, amb degustacions, tallers i venda de
productes del territori. Seguim amb Gastrotour, ruta de tapes, també al maig, un recorregut per diferents bars i restaurants del municipi que ofereixen mostres gastronòmiques amb els productes locals propis de la nostra terra. Al setembre pot visitar-se l’atractiu Mercat Medieval, al Casc Antic, on s’hi instal·len parades amb menges típiques, a més de productes d’artesania; i també es pot admirar la labor d’oficis ancestrals. També al mes de setembre, el Salou Shopping Festival, inclou activitats que relacionen la moda, la bellesa i la imatge amb la gastronomia. S’hi instal·len foodtrucks, uns espais de tendència, actualment i també s'organitza el Wine & Music, un espai de maridatge entre el vi amb Denominacions d'Origen del territori, les tapes guanyadores del Gastrotour i música a la Torre Vella.

El Rally de Tapes, a l’octubre, esdevé una cita on diversos punts de restauració ofereixen mostres gastronòmiques amb productes de temporada. I, per últim, les Jornades Gastronòmiques del Calamar, que es duen a terme entre novembre i desembre, on diversos establiments de Salou ofereixen propostes amb aquest mol·lusc, com a protagonista.

Una de les novetats gastronòmiques d'enguany fa referència a Vila-seca. Els jardins del Castell acolliran, del 14 al 16 de juliol, la primera mostra gastronòmica “TASTVM Vila-seca. El maridatge de la nostra terra”. Un certamen que pretén promoure i posar en valor els vins i la gastronomia del
territori com a motor del desenvolupament de promoció del producte de proximitat i de cohesió social. El món gastronòmic hi serà representat mitjançant espais de tast de tapes elaborades amb productes típics del país.

S’organitzaran showcookings, tant per al públic general com per al professional, diversos tastos i degustacions, actuacions musicals i activitats infantils. Durant la mostra es comptarà amb la presència de destacats xefs i restauradors guardonats amb Estrella Michelín, com és el cas del vilasecà Eduard Xatruch (Disfrutar, Barcelona), Arnau Bosch (Can Bosch, Cambrils) o Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona).

Així doncs, la Costa Daurada, en general, disposa d’una riquesa culinària, amb productes de la terra i del mar, que fan que els restaurants puguin convertir-se en veritables laboratoris d’alquímia, barrejant tradició i modernitat. La cuina de la Costa Daurada, amb el peix i el marisc com a productes estrella que proporciona el Mediterrani i que dóna generosament el mar en cada estació, així com la varietat hortofructícola de la terra que produeix el sector de la pagesia esdevenen un veritable patrimoni gastronòmic que ens fa sentir rics.

L’arròs, els escamarlans, les galeres, la tonyina i el llobarro, amb l’acompanyament d’un bon vi de les DO Priorat, Montsant, Conca de Barberà, Tarragona i Penedès ens captiven i alhora ens enorgulleixen, davant del món.

PCT - Parc Científic i Tecnològic Turisme i Oci

PCT - Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya
C/ Joanot Martorell, 15; 43480 Vila-seca (Tarragona)
T +34 977 394 871
F +34 977 395 502
info@pct-turisme.cat

Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament Regional